Gheata carbonica

Cunoscuta drept gheata uscata, gheata carbonica nu este nimic mai mult decat o forma solida a dioxidului de carbon, acelasi pe care il expiram in fiecare zi. Forma aceasta de agregare se poate obtine prin aducerea gazului la o temperatura de -78,5 grade Celsius. Este mult sub pragul de inghet normal asa ca gheata carbonica este o substanta ce trebuie tratata cu grija, fiind incadrata in grupa de substante periculoase ce trebuie utilizate folosind un echipament adecvat pentru a preveni degeraturile.
Gheata carbonica nu este o idee noua chiar daca utilizarea ei pe scara larga s-a raspandit relativ recent. Ea a fost descoperita pentru prima data inca din 1834 atunci cand chimistul Charles Thilorier folosind niste metode considerate azi primitive a reusit sa produca gheata uscata. El a publicat un mic studiu ce mentiona aceasta substanta insa nu si-a continuat cercetarea in aceasta directie. Astfel, abia peste circa 100 de ani a fost eliberat primul patent asupra procedeului de producere a ghetii uscate, pe numele lui Thomas B. Slate din SUA cel care a reusit sa transforme gheata carbonica intr-o mica afacere de succes.
Folosita in trecut exclusiv pentru racire, astazi gheata carbonica a capatat noi valente foarte de interesante. Astfel avem bauturi si cocktail-uri sofisticate ce folosesc gheata carbonica pentru a oferi un efect aparte, avem masini de ceata ce realizeaza un "fum" gros care  ramane pe podea datorita proprietatilor de sublimare dar si mai multe sisteme de curatare a suprafetelor la rece dupa cum se poate vedea pe dioxid.ro.
Exista totusi si niste diferente intre gheata carbonica folosita la bauturi si cea aplicata pentru curatarea suprafetelor. Prima are un grad de rafinare mai mare si este destinata exclusiv realizarii de bauturi si produse alimentare de efect. Cea de-a doua totusi reuseste sa curete printr-un procedeu asemanator sablarii cu nisip, singura diferenta majora fiind aceea ca un urma curatarii cu gheata solida nu raman resturi asa cum se intampla in cazul nisipului. Pe de alta parte, masinile care produc ceata artificiala sunt la fel de interesante pentru ca functioneaza cu pelete de gheata carbonica, topind-o intr-un mediu controlat astfel incat vaporii obtinuti sa fie imprastiati pe suprafata dorita, realizand ceata despre care vorbeam.